Reklama
 
Blog | Tereza Švarcová

Co mají společného Obama a Mao Ce-tung?

A co na to Usáma?

Tajemná zákoutí nepochopitelné čínské popkultury.

Kdo dnes nenarazí v Číně na tričko s revolučním Obamou, jako by v Číně ani nebyl. Obrázek amerického prezidenta v Maově revoluční čapce a typické zelené uniformě je hitem čínských tržišť už od roku 2008, kdy Obama nastoupil do úřadu. Na rozdíl od USA zůstal ale v Číně populární dodnes.

 

Snažila jsem se trochu zapátrat, co za tím vězí. Pomineme-li tedy fakt, že jména Obama a Mao se nabízejí hned ke dvěma druhům propojení. Na internetu se setkáme jak s pojmem Maobama 毛巴马, tak i s verzí Obamao 奥巴毛.

Reklama

 

První teorie hovoří o tom, že Obama díky svým africkým kořenům v podstatě pochází z tzv. „třetího světa“ (viz článek http://www.smh.com.au/travel/travel-news/is-it-mao-is-it-che-in-china-its-obama-20111004-1l6do.html), což je Číňanům sympatické. S teorií „tří světů“ přišel prý jako první Zhou Enlai v roce 1969, v době soupeření dvou supervelmoci – USA a SSSR. Zbytek světa, tedy onen „třetí svět“, se měl spojit a bránit společně své zájmy. Podle této koncepce spadají Čína i Afrika do jakési „jedné rodiny“, tudíž i Obama je vlastně „jeden z nás“ (tedy „jeden z nich“, z Číňanů).

 

Druhá teorie vychází z toho, že Obama je zkrátka tak nějak „nalevo“, takže „taky náš“. V jakési čínské diskuzi jsem se dočetla, že právě on pochopil Mao Ce-tunga a přímo se jím inspiruje. I na jiných stránkách je popisován jako ten, kdo hájí zájmy obyčejného lidu. Právě jako Mao (tedy aspoň teoreticky).

 

Je libo citát z Obamy nebo dáte přednost Maově Rudé knížce?

 

Zvláštní je, že jako jakéhosi Maova následovníka Obamu chápou i jeho kritici v USA (viz např. http://ewross.com/seek_truth_from_facts.htm, kde je na začátku článku naznačena podobnost mezi Maovou destrukcí v Číně a tou Obamovou v USA). Předvolební strašení a extrémní politická rétorika evidentně existují i jinde než v ČR.

 

Ale vraťme se do Číny. Čínská tržiště nejsou pouze „two men show“. Dvojice Oba-Mao se zde setkává i s dalšími novodobými hvězdičkami na čínském kulturním nebi.

Důvod obliby Usámy bin Ládina mi trochu uniká. Snad nějaká pomyslná návaznost na Maovu teorii permanentní revoluce?

 

Prý jde o nějaký čínský vtip…

 

Nové přikázání vám dávám… Někdo si Usámu plete s Ježíšem. Čínská invence nezná mezí.

 

U Michaela Jacksona se popularita mezi Číňany dá pochopit snadno…

Moderní čínské vystřihovánky: Mao, Sarkozy, Michael, čínský basketbalista Yao Ming. Vlevo vykukuje Obama,  za nímž se skrývá pravděpodobně bin Ládin.

 

Ale co Adolf Hitler?

 

 

Jedna moje kamarádka, Polka s ruskými kořeny, narazila na jeho podobiznu v jedné restauraci. V záchvatu vzpoury proti čínské kultuře ji servala ze zdi a roztrhala. Aneb jak taky může vypadat střet kultur.