Reklama
 
Blog | Tereza Švarcová

Tváře Tibetu

Cestovatelský fotoblog - část první.

Tibeťané se rádi fotí. Už pro ten samotný akt focení. Rodiče mě požádali o vyfocení svého dítka a nad mým pokusem vysvětlit jim, že jim fotku ale nemám jak předat, jen se smíchem mávli rukou a zmizeli.

 

Tibeťanky na výletě v klášteře Labrang v provincii Gansu. Mimo fotku se na mě smály, fotku samotnou asi braly příliš vážně.

Reklama

 

Tři kluci, co prý byli z Yushu, malé vesničky vysoko v horách, kde v roce 2010 proběhlo silné zemětřesení, ze kterého se tahle zapadlá končina bohužel asi jen tak nevzpamatuje.

 

Ušmudlané děti z Langmusi. Kluci se mi věšeli na batoh a nechtěli mě pustit.

 

Vrásčité tváře tibetských žen se mi zaryly hluboko do paměti. Třeba jako tahle. V českých kostelech se při modlitbě klečí, v tibetských klášterech musíte klesnout celým tělem a pobít čelem o zem. Počet těchto úkonů během jedné návštěvy kláštera se počítá snad na stovky. Na věku nezáleží. I osmdesátileté babičky v pravidelném rytmu padaly k zemi a zase vstávaly. Náboženstvím směrem k vitálnímu stáří.

 

Ve vysoké nadmořské výšce (přes 3000 m.n.m.) se nemůžeme moc divit, že hlavní částí zdejšího tradičního oděvu je tlustý kabát. V létě je možné horní část shrnout a rukávy uvázat okolo pasu, zároveň jsou však lidé stále připravení na případnou náhlou změnu teploty.

 

Ve světě nomádů a pastevců. Ve vesničce Langmusi jsem opakovaně musela uhýbat z cesty mnohočetným stádům proudícím vesnicí.

 

Ten, který hnal stáda. A vzbuzoval respekt. A taky tak trochu strach. Drsný kraj, kde žijí drsní lidé drsný život.

 

Tvář, která mi zůstala skryta. Ve slunci zapadajícím nad mým posledním večerem v Langmusi.

 

Na západě Číny člověk očekává hlavně Tibeťany. Ve skutečnosti je možná přečíslují čínští muslimové národnostní menšiny Hui. Foto z mešity v Xiningu.

 

A opět ty krásné tváře tibetských žen, tentokrát v klášteře Repkong (čínsky Tongren) v provincii Qinghai.

 

Tahle žena z nás vymámila asi tři yuany, když jsme zpovzdálí pozorovali večerní modlitbu místních mnichů.

 

Tvář, kterou byste v klášteře nečekali.

 

V ateliéru mnicha, který se už od svých asi deseti let věnuje v klášteře malování tibetských náboženských obrazů, jimž se říká thangky.

 

A na závěr něco pro milovníky koček.